Development and production of high-frequency ferrit materials by non conventional methods

2021 | 11 | 25
TKI-FERRIT KFT.

 

PROJEKTINDÍTÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

 

A TKI-FERRIT KFT. A NEMZETI KUTATÁSI FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS ALAPBÓL BIZTOSÍTOTT TÁMOGATÁSBÓL, KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍT MEG A „PIACVEZÉRELT KUTATÁS-FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS PROJEKTEK TÁMOGATÁSA” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.

A TKI-Ferrit Kft. megkezdte a „Nagyfrekvenciás ferritanyagok fejlesztése és előállítása nemkonvencionális módszerrel” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00293 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét.


TKI-Ferrit Kft.-t 21 éve alapították, a csaknem 70 évvel ezelőtt létrejött Távközlési Kutató Intézet és ennek jogutódjának, a Távközlési Innovációs Rt. Speciális Technológiák Szakágának összeolvadásával. A társaság jogelődje 1950-ben elsőként kezdett ferritanyagokkal foglalkozni és a vállalat ma is egyedülállónak számít Magyarországon a mikrohullámú ferritanyagok előállításának területén.

 

A projekt célja olyan új ferritanyagok és azok nemkonvencionális gyártási technológiájának és rutinszerű minőségellenőrzési, karakterizálási vizsgálati módszereinek kifejlesztése (szintézis- és mérőlabor), melyek elősegítik a legújabb nagyfrekvenciás telekommunikációs eszközökben használt passzív mikrohullámú ferrites eszközök – cirkulátorok és izolátorok – méretének, súlyának és gyártási költségeinek csökkentését.

 

A fejlesztés eredményeképpen a létrehozott anyagcsoport alkalmas lesz olyan nagyfrekvenciás passzív mikrohullámú eszközök fejlesztéséhez és gyártásához, amelyek telekommunikációs és űripari egységek megépítéséhez szükséges speciális alkatrészek. A kifejlesztésre kerülő technológiának köszönhetően elérhetővé válik a méretcsökkentés lehetősége, amely a megcélzott piaci szegmens egyik alapkövetelményének számít.

 

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési És Innovációs Alap finanszírozásával 115,79 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, 2021. november 01. és 2024. október 31. között.